Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zestaw nagród od firmy Pudliszki

Utworzony przez Ewa, 20 lipca 2012 r. o 11:51
PATELNIA ROZMAITOŚCI 60 dag gotowanych kopytek 80 dag polędwiczek wieprzowych 4 łyżki oleju sól,pieprz 3 marchewki 40 dag strączków zielonego groszku łyżeczka bulionu warzywnego w proszku 8 łyżek śmietany Polędwiczki pokroić w plasterki.Usmażyć na z obu stron na oleju,oprószyć solą,pieprzem.Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Marchew pokroić w słupki,wrzucić na tłuszcz po mięsie razem z groszkiem,dodać 100 ml wody,wsypać bulion,dusic 10 min.Do warzyw dodać śmietanę,włożyć kopytka,mięso,,podgrzać.Doprawić solą,pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PATELNIA ROZMAITOŚCI 60 dag gotowanych kopytek 80 dag polędwiczek wieprzowych 4 łyżki oleju sól,pieprz 3 marchewki 40 dag strączków zielonego groszku łyżeczka bulionu warzywnego w proszku 8 łyżek śmietany Polędwiczki pokroić w plasterki.Usmażyć na z obu stron na oleju,oprószyć solą,pieprzem.Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Marchew pokroić w słupki,wrzucić na tłuszcz po mięsie razem z groszkiem,dodać 100 ml wody,wsypać bulion,dusic 10 min.Do warzyw dodać śmietanę,włożyć kopytka,mięso,,podgrzać.Doprawić solą,pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RISOTTO DYNIOWE 400g dyni 450 ml bulionu warzywnego 600 ml silu z żurawiny 50 g suszonej żurawiny 250 g ryżu arborio 2 szalotki 40 g masła 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 3 łyżki oliwy 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu sól,biały pieprz Suszoną żurawinę ugotować w niewielkiej ilości soku z żurawiny.Owoce wyjąć sik zachować.Obraną dynię pokroić w kostkę.Szalotki i czosnek posiekać.Sok z żurawiny i bulion zagotować.Rozgrzać oliwę,poddusić na niej wszystkie składniki,dodać żurawinę.Doprawić do smaku solą,pieprzem.Dodać ryż,krótko poddusić,wlać 1/3 przygotowanego wywaru.Gotować do miękkości..Podlewać pozostały bulion.Risotto ma mieć aksamitną konsystencję.Przed podaniem posypać natką,parmezanem,masłem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gulasz wołowy z cieciorką 600 g mięsa zrazowego wolowego 1 cebula biała i czerwona 100 g bekonu 1 marchew 1 czerwona papryka 8 pieczarek 200 g pomidorów z puszki 100 ml czerwonego wina 3 ząbki czosnku 100 ml bulionu z kostki 1 puszka cieciorki-200 g kolendra 4 łyżki kwaśnego jogurtu sól,pieprz,liść laurowy,cynamon Marynata;1/2 szkl oliwy z oliwek,przyprawa go gulaszu Mięso pokroić w dużą kostkę,zamarynować w oliwie połączonej z przyprawą do gulaszu.odstawić na 1 godz.Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor.Dodać posiekane cebule,marchew pokrojoną w paski,paprykę pokrojoną w paski,bekon w paski,,pieczarki w plasterki,dodać przyprawy,wlać wino,bulion,dusić ok 40 min.Dodać pomidory,cieciorkę.Doprawić do smaku,posypać kolendrą.Podawać z jogurtem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SZPINAK Z MORELAMI 1kg świeżego szpinaku 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 szalotki 30 g masła 2 ząbki czosnku 300 g posiekanych pieczerek łyżka soku z cytryny łyżka marmolady z brusznic łyżka wody różanej 250 g pokrojonych w ćwiartki suszonych moreli Oczyszczony szpinak udusić z dodatkiem 2 łyżek oleju.Wyłożyć na sito ,aby ociekł.Rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć szalotki,czosnek,pieczarki.dodać marmoladę ,sok z cytryny.Doprawić solą,pieprzem,dodać morele.Wymieszać ,zalać wodą różaną,warzywa muszą być zakryte,gotować na małym ogniu 1 godz.Doprawić.Podawać na zimno.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rolada szpinakowa Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku mielonego, 4 jaja, 1łyżka tłuszczu, czosnek do smaku, sól i pieprz wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodac rozmrożony szpinak, doprawić do smaku i chwilę dusić na rozgrzanej patelni. Gotowy wyłożyć na sitko. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Ubić pianę i delikatnie wmieszać ją w szpinak. Całość wylać równomiernie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec. Farsz: 20 dag masła, 20 dag sera topionego, 1-2 jaja, 1 mała marchewka, 1 mały ogórek kiszony, 3-4 pieczarki marynowane, sól i pieprz. Jaja i marchewkę ugotowac i pokroić w drobniutką kostkę. Pokroić ogórek i pieczarki. Masło utrzeć, dodając topiony ser i pozostałe składniki. Na wierzch upieczonego szpinaku równomiernie rozprowadzić farsz. Zwinąć w rulon, przełożyć na deseczkę i przykryć ściereczką. Schłodzić Podawać na zimno pokrojoną w plastry na dekoracyjnie przybranym półmisku. Trochę zachodu wymaga, ale jak wygląda i smakuje. .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SŁODKI TORT SZPINAKOWY CIASTO;300g mąki,150 g zimnego masła,łyżka cukru,1 jajko,woda z lodem. Masa;500g świeżego szpinaku 250 ml śmietany 250 ml mleka 100 g cukru laska wanilii 5 żółtek 50 g mąki ziemn 15 suszonych moreli 3 łyżki soku z cytryny Ciasto-zagnieść ciasto kruche,owinąć folią odstawić na 40 min ale nie do lodówki.1/3 ciasta odłożyć do przykrycia wierzchu.Ciastem wyłożyć tortownicę o przekroju 26 cm,podnosząc brzegi.Nakłuć w kilku miejscach,zapiec- 10 min. Masa;Szpinak ugotować,odcisnąć.Zagotować mleko ze śmietana z laską wanilii.Żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną,rozprowadzić małą ilością ciepłego mleka,wlać do mleka.zagotować.Ma powstać konsystencja budyniu.Gdy ostygnie usunąć wanilię,dodać posiekany szpinak,pokrojone morele,sok z cytryny,wymieszać.Rozłożyć na ostudzone ciasto.Na wierzchu ułożyć paski z ciasta,aby powstała kratka.Posmarować żółtkiem.Piec 45 min-180 stopni.Podawać na ciepło z bitą śmietaną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KAPUSTA NADZIEWANA Z NUTKĄ MIGDAŁOWĄ 1 duża biała kapusta 1 1/2 l mocnego rosołu łyżka masła 3 żółtka 2 garści ryżu arborio 150 g migdałów 50 g rodzynek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki łyżeczka cukru ,sól Kapustę oczyścić.Ściąć płaski spód grubości 1/12 cm.Wyciąć głąb i wydrążyć główkę jak najlepiej. Pozostawić ściany możliwie cienkie-1 1/2 cm.Migdały zalać wrzątkiem,osobno rodzynki.Ryż połączyć z posiekaną kapustą w proporcji 1;1.Dodać posiekane migdały,rodzynki,bułkę tartą,gałkę,cukier szczyptę soli.Nafaszerować wydrążoną kapustę,przykryć odciętą pokrywką.Owinąć kapustę nicią.Włożyć do garnka do góry dnem.Zalać rosołem do połowy wysokości.Dodać masło,gotować pod przykryciem -2 godz.Polewać wierzch rosołem w czasie gotowania.Zdjąć nić,pokrywkę Kapustę kroić jak tort.Najlepiej smakuje następnego dnia,przechowana w lodówce i odgrzana w rosole.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PASZTET ORZECHOWO-GRZYBOWY Spód 100g mielonych migdałów po 50 g orzechów włoskich mielonych,siekanych,płatków migdałowych,pokruszonego białego chleba,chleba ciemnego,2 ząbki czosnku,2 gałązki koperku,łyżka posiekanej natki. Nadzienie; 60 g masła 4 posiekane dymki 5 pomidorów 120 g pieczerek 120 g shiitake 200 g mrożonego groszku sik z 1 cytryny 300 ml śmietany po łyżce posiekanej natki i tymianku sól,pieprz Spód;połączyć masło,oba rodzaje chleba,orzechy,czosnek,zioła.Powstałym ciastem wyłożyć formę do zapiekania na grubość 1 cm.Zapiec na złoty kolor. Nadzienie;Sparzyć pomidory obrać, usunąć ziarna,posiekać.Grzyby pokroić w paski.Cebulę zeszklić na maśle,dodać pomidory,rozgotować.włożyć do nich grzyby gotować 5 min.Dodać groszek,śmietanę,zagotować.Gry sos zgęstnieje doprawić ziołami ,solą,pieprzem,sokiem z cytryny.Nadzienie rozłożyć na cieście.Zapiekać 10 min.200 stopni.Podajemy z sałatą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRONOWYCH 20 liści winogronowych solance,1 cytryna Farsz;2 łyżki orzeszków piniowych,uprażonych bez tłuszczu 2 szalotki łyżka oleju sezamowego 50 g ryżu pełnoziarnistego 800 ml wody 2 łyżki rodzynek 4 gałązki kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu farsz;Szalotki podsmażyć,dodać ryż,chwilę smażyć.Dodać wodę,gotować 30 min.Odcedzić.dodać rodzynki,orzeszki,kolendrę ,cynamon,wymieszać. Liście opłukać,osuszyć.Ułożyć po 2 jeden na drugim.Nakładać łyżkę farszu,zawijać gołąbki.Ułożyć w naczyniu,skropić sokiem z cytryny,zalać wodą ,aby zakryła gołąbki.Gotować 30 min.Odkryć ,gotować ,aby odparowała wszystka woda.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
JARSKI GULASZ Z DYNI 1dynia 1 cebila 2 łyżki oleju liść laurowy 2 łyżeczki cukru 1,5 szkl mleka kokosowego z puszki 1 szkl bulionu warzywnego szczypta chili 40 dag fasoli Jaś skórka z 1limonki garść posiekanej kolendry 100 g ryży basmati kilka orzechów nerkowca Cebule podsmażyć na oleju.Fasolę ugotować do miękkości.Dynię obrać oczyścić z ziaren i miąższu.Pokroić na małe kawałki.Włożyć na patelnię,posypać cukrem,smażyć ,aż cukier się skarmelizuje.Dodać mleczko kokosowe,bulion,liść laurowy,chili,gotować 20 min.Dynia musi być miękka.Dodać fasolę,skórkę z limonki,kolendrę.Doprawić solą.Ryż ugotować według podanego przepisu na opakowaniu.Rozłożyć do miseczek,wlać gulasz,posypać orzechami nerkowca.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Mini gołąbki w botwinie 12 dużych listków botwiny 40 g ryżu łyżka rodzynek 4 posiekane dymki łyżka mąki 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki masła łyżka pestek pinii sól,pieprz Ryż ugotować na sypko.Rodzynki namoczyć.Łodyżki botwiny pokroić na małe kawałki,ugotować w wodzie z łyżką mąki.Odsączyć posiekać.Liście blanszować 1/2 min,przelać zimną wodą.Cebulkę zeszklić na oliwie,dodać łodyżki botwiny,dusić 5 min,często mieszając.Połączyć z pestkami pinii,rodzynkami,ryżem,doprawić przyprawami.Na każdy liść kłaść łyżeczkę farszu,zawijać gołąbki.Ułożyć w naczyniu do zapiekania,zalać bulionem,polać masłem.Zapiekać 35 min-150 stopni
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nadziewane pstrągi 4 pstrągi 2 łyżki ugotowanego ryżu 1 jako 100 g suszonych sliwek 1/2 szkl białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku pęczek koperku gałka kilka gałązek kolendry i pietruszki łyżka masła sól,pieprz,1 cytryna Oczyszczone ryby natrzeć solą i pieprzem. Farsz;Śliwki namoczyć,pokroić w paski.,dodać ryż,rozgnieciony czosnek.Doprawić solą.gałką,dodać,posiekaną zieleninę.Wymieszać z jajkiem,masłem,Tak przygotowanym farszem nadziać tuszki ryby.Zaszyć.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać 1 /2 szkl wody.Obłożyć natką pietruszki.Piec ok 60 min.Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny i zieleniną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z niespodzianką Składniki na ciasto: szklanka wody gazowanej, szklanka mleka,jajko, szklanka mąki, szczypta soli. Składniki na farsz: filet z kurczaka, czerwona i żółta papryka, 30 dag pieczarek, por, cebula, pieprz, vegeta, sól, olej do smażenia. Wykonanie: z przygotowanego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju naleśniki. Osuszone mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i podsmażamy. Papryki przekrawamy, usuwając z nich gniazda nasienne,pieczarki oczyszczamy.w kostkę kroimy papryki, cebulę i pieczarki. Zewnętrzne liście pora kroimy na długie , wąskie paski ( odkładamy chwilowo na bok), resztę pora kroimy w krążki. Warzywa i pieczarki razem podsmażamy. dodajemy mięso, doprawiamy do smaku. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, zawijamy jak cukierki i końce wiążemy paskami pora. Można dodatkowo każdy obrumienić. wyglądają jak deser, ale kiedy się je przekroi, dopiero okaże się, że to naprawdę pożywny mięsny posiłek. do tego nieco inny i smaczny.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA 15 dag makaronu 1/2 kurczaka gotowany lub pieczony 1 szkl śmietany.1/2 szkl mleka 5 plastrów ananasa z puszki 2 mandarynki 4 łyżki rodzynek 1 jajko łyżka masła, łyżka sosu sojowego przyprawa curry łyżka natki pietruszki sól,pieprz Makaron ugotować na półmiękko,włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Z kurczaka usunąć kości,mięso pokroić w kostkę,ułożyć na makaronie.Rodzynki wcześniej namoczone,podzielone mandarynki.ananas pokrojony w kostkę,dodać do makarony,lekko wymieszać.Mleko połączyć ze śmietaną,sosem sojowym,jajkiem,doprawić curry,solą,pieprzem.Sosem polać zapiekankę.Zapiekać 20 min.Przed podaniem wystarczy posypać natką pietruszki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BIGOS CEBULOWY po 50 dag pieczarek,cebuli,cienkiej kiełbasy ,kiszonych ogórków,marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju sól,pieprz Wszystkie warzywa obrać ,pokroić w kostkę.Kolejno podsmażamy na oleju do zrumienienia;kiełbasę,cebulę,pieczarki,marchew.Połączyć składniki ,dodać przecier,ogórki.Doprawiamy do smaku,solą,pieprzem,dusimy 25 min.Ewentualnie podlewamy wodą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Budyń z kalafiora Składniki: 30 dag kalafiora, 20 dag brokułów, 2 jajka, 1 duży ziemniak, 1 cebula, 15 dag pomidorów, 50 dag sosu beszamelowego, 100 ml mleka, 6 dag ostrego żółtego sera, ząbek czosnku, 6 łyżek oleju, gałka muszkatałowa, sól, pieprz Wykonanie: Kalafior, brokuły, ziemniak w skórce gotować osobno około 15 minut. Cebulkę drobno posiekać i przysmażyć na 3 łyżkach oleju. Dodać obrane ze skórki pomidory i dusić razem przez 15 minut. Obranego i wystudzonego ziemniaka zmiksować razem z kalafiorem i masą pomidorowo- cebulową. Doprawić do smaku, dodać 3 dag żółtego sera, jajka i 35 dag sosu beszamelowego. Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stop. C. Podczs pieczenia rozgnieść czosnek i podsmażyć go na reszcie oleju. Wyjąć. Przez 2 minuty smażyć na aromatycznym tłuszczu ugotowane i ostudzone brokuły. Dodać mleko, resztę sosu i sera. Przygotowanym kremem polać gotowy budyń.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ Z OWOCAMI 2 woreczki ryżu 6 marchewek mały słoik agrestu z kompotu 1/2 puszki ananasa 2 cebule 60 dag szynki wieprzowej łyżka słodkiej mielonej papryki kilka łyżek masła ilej Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać posiekana cebulę,doprawić solą i pieprzem.Podlać wodą,oprószyć papryką,dusić do miękkości.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Marchew zetrzeć na tarce,usmażyć na oleju.W przezroczystej salaterce układamy warstwami;ryż,marchew,osączony agrest,ananasy.Polewamy gorącym gulaszem.Nabieramy porcje do samego spodu.Możemy zapiec 15 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pilaw z kurczaka z bakaliami 400 g filetu z z piersi kurczaka pęczek dymki 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 250 g pomidorów 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 suszona papryczka chili mała puszka mielonego szafranu 1/2 szkl wywaru z kurczaka 40 g rodzynek 250 ml ryżu długo ziarnistego 40 g orzeszków piniowych sól,pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 pęczka natki 200 ml jogurtu Mięso kurczaka pokroić w kostkę,,podsmażyć razem z posiekaną cebulą,czosnkiem-4 min.Chili pokruszyć.Szafran rozmieszać w wywarze drobiowym,dodać do mięsa,zagotować.Do 2 szkl wody dodać paprykę,rodzynki,ryż,orzeszki piniowe,pomidory,doprawić solą,pieprzem,kuminem.Pilaw gotować ok 25 min.Ewentualnie dodać wody.Jogurt wymieszać z natka,dodać do potrawy.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DORSZ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI 1 kg filetów z dorsza 5 jabłek 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych 1 szkl śmietany 18 % łyżka soku z cytryny łyżeczka majeranku,tymianku łyżka margaryny sól,pieprz Obrane jabłka pokroić w plasterki.oprószyć tymiankiem,majerankiem,podsmażyć na 2 łyżkach oleju.Filety oprószyć solą,pieprzem,mąką usmażyć na oleju.Naczynie do zapiekania posmarować margaryną.Ułożyć jabłka,posypać 3 łyżkami orzechów,ułożyć rybę.Polać śmietaną doprawioną sokiem z cytryny,solą pieprzem.Posypać resztą orzechów.Zapiekać 15 min-200 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 3 z 10

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...