PATELNIA ROZMAITOŚCI
60 dag gotowanych kopytek
80 dag polędwiczek wieprzowych
4 łyżki oleju
sól,pieprz
3 marchewki
40 dag strączków zielonego groszku
łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
8 łyżek śmietany
Polędwiczki pokroić w plasterki.Usmażyć na z obu stron na oleju,oprószyć solą,pieprzem.Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Marchew pokroić w słupki,wrzucić na tłuszcz po mięsie razem z groszkiem,dodać 100 ml wody,wsypać bulion,dusic 10 min.Do warzyw dodać śmietanę,włożyć kopytka,mięso,,podgrzać.Doprawić solą,pieprzem.
|
|
PATELNIA ROZMAITOŚCI
60 dag gotowanych kopytek
80 dag polędwiczek wieprzowych
4 łyżki oleju
sól,pieprz
3 marchewki
40 dag strączków zielonego groszku
łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
8 łyżek śmietany
Polędwiczki pokroić w plasterki.Usmażyć na z obu stron na oleju,oprószyć solą,pieprzem.Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Marchew pokroić w słupki,wrzucić na tłuszcz po mięsie razem z groszkiem,dodać 100 ml wody,wsypać bulion,dusic 10 min.Do warzyw dodać śmietanę,włożyć kopytka,mięso,,podgrzać.Doprawić solą,pieprzem.
|
|
RISOTTO DYNIOWE
400g dyni
450 ml bulionu warzywnego
600 ml silu z żurawiny
50 g suszonej żurawiny
250 g ryżu arborio
2 szalotki
40 g masła
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
3 łyżki oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
sól,biały pieprz
Suszoną żurawinę ugotować w niewielkiej ilości soku z żurawiny.Owoce wyjąć sik zachować.Obraną dynię pokroić w kostkę.Szalotki i czosnek posiekać.Sok z żurawiny i bulion zagotować.Rozgrzać oliwę,poddusić na niej wszystkie składniki,dodać żurawinę.Doprawić do smaku solą,pieprzem.Dodać ryż,krótko poddusić,wlać 1/3 przygotowanego wywaru.Gotować do miękkości..Podlewać pozostały bulion.Risotto ma mieć aksamitną konsystencję.Przed podaniem posypać natką,parmezanem,masłem.
|
|
Gulasz wołowy z cieciorką
600 g mięsa zrazowego wolowego
1 cebula biała i czerwona
100 g bekonu
1 marchew
1 czerwona papryka
8 pieczarek
200 g pomidorów z puszki
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu z kostki
1 puszka cieciorki-200 g
kolendra
4 łyżki kwaśnego jogurtu
sól,pieprz,liść laurowy,cynamon
Marynata;1/2 szkl oliwy z oliwek,przyprawa go gulaszu
Mięso pokroić w dużą kostkę,zamarynować w oliwie połączonej z przyprawą do gulaszu.odstawić na 1 godz.Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor.Dodać posiekane cebule,marchew pokrojoną w paski,paprykę pokrojoną w paski,bekon w paski,,pieczarki w plasterki,dodać przyprawy,wlać wino,bulion,dusić ok 40 min.Dodać pomidory,cieciorkę.Doprawić do smaku,posypać kolendrą.Podawać z jogurtem.
|
|
SZPINAK Z MORELAMI
1kg świeżego szpinaku
4 łyżki oleju słonecznikowego
3 szalotki
30 g masła
2 ząbki czosnku
300 g posiekanych pieczerek
łyżka soku z cytryny
łyżka marmolady z brusznic
łyżka wody różanej
250 g pokrojonych w ćwiartki suszonych moreli
Oczyszczony szpinak udusić z dodatkiem 2 łyżek oleju.Wyłożyć na sito ,aby ociekł.Rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć szalotki,czosnek,pieczarki.dodać marmoladę ,sok z cytryny.Doprawić solą,pieprzem,dodać morele.Wymieszać ,zalać wodą różaną,warzywa muszą być zakryte,gotować na małym ogniu 1 godz.Doprawić.Podawać na zimno.
|
|
Rolada szpinakowa
Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku mielonego, 4 jaja, 1łyżka tłuszczu, czosnek do smaku, sól i pieprz
wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodac rozmrożony szpinak, doprawić do smaku i chwilę dusić na rozgrzanej patelni. Gotowy wyłożyć na sitko. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Ubić pianę i delikatnie wmieszać ją w szpinak. Całość wylać równomiernie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.
Farsz: 20 dag masła, 20 dag sera topionego, 1-2 jaja, 1 mała marchewka, 1 mały ogórek kiszony, 3-4 pieczarki marynowane, sól i pieprz. Jaja i marchewkę ugotowac i pokroić w drobniutką kostkę. Pokroić ogórek i pieczarki. Masło utrzeć, dodając topiony ser i pozostałe składniki. Na wierzch upieczonego szpinaku równomiernie rozprowadzić farsz. Zwinąć w rulon, przełożyć na deseczkę i przykryć ściereczką. Schłodzić
Podawać na zimno pokrojoną w plastry na dekoracyjnie przybranym półmisku. Trochę zachodu wymaga, ale jak wygląda i smakuje. .
|
|
SŁODKI TORT SZPINAKOWY
CIASTO;300g mąki,150 g zimnego masła,łyżka cukru,1 jajko,woda z lodem.
Masa;500g świeżego szpinaku
250 ml śmietany
250 ml mleka
100 g cukru
laska wanilii
5 żółtek
50 g mąki ziemn
15 suszonych moreli
3 łyżki soku z cytryny
Ciasto-zagnieść ciasto kruche,owinąć folią odstawić na 40 min ale nie do lodówki.1/3 ciasta odłożyć do przykrycia wierzchu.Ciastem wyłożyć tortownicę o przekroju 26 cm,podnosząc brzegi.Nakłuć w kilku miejscach,zapiec- 10 min.
Masa;Szpinak ugotować,odcisnąć.Zagotować mleko ze śmietana z laską wanilii.Żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną,rozprowadzić małą ilością ciepłego mleka,wlać do mleka.zagotować.Ma powstać konsystencja budyniu.Gdy ostygnie usunąć wanilię,dodać posiekany szpinak,pokrojone morele,sok z cytryny,wymieszać.Rozłożyć na ostudzone ciasto.Na wierzchu ułożyć paski z ciasta,aby powstała kratka.Posmarować żółtkiem.Piec 45 min-180 stopni.Podawać na ciepło z bitą śmietaną.
|
|
KAPUSTA NADZIEWANA Z NUTKĄ MIGDAŁOWĄ
1 duża biała kapusta
1 1/2 l mocnego rosołu
łyżka masła
3 żółtka
2 garści ryżu arborio
150 g migdałów
50 g rodzynek
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki gałki
łyżeczka cukru ,sól
Kapustę oczyścić.Ściąć płaski spód grubości 1/12 cm.Wyciąć głąb i wydrążyć główkę jak najlepiej. Pozostawić ściany możliwie cienkie-1 1/2 cm.Migdały zalać wrzątkiem,osobno rodzynki.Ryż połączyć z posiekaną kapustą w proporcji 1;1.Dodać posiekane migdały,rodzynki,bułkę tartą,gałkę,cukier szczyptę soli.Nafaszerować wydrążoną kapustę,przykryć odciętą pokrywką.Owinąć kapustę nicią.Włożyć do garnka do góry dnem.Zalać rosołem do połowy wysokości.Dodać masło,gotować pod przykryciem -2 godz.Polewać wierzch rosołem w czasie gotowania.Zdjąć nić,pokrywkę Kapustę kroić jak tort.Najlepiej smakuje następnego dnia,przechowana w lodówce i odgrzana w rosole.
|
|
PASZTET ORZECHOWO-GRZYBOWY
Spód
100g mielonych migdałów
po 50 g orzechów włoskich mielonych,siekanych,płatków migdałowych,pokruszonego białego chleba,chleba ciemnego,2 ząbki czosnku,2 gałązki koperku,łyżka posiekanej natki.
Nadzienie;
60 g masła
4 posiekane dymki
5 pomidorów
120 g pieczerek
120 g shiitake
200 g mrożonego groszku
sik z 1 cytryny
300 ml śmietany po łyżce posiekanej natki i tymianku
sól,pieprz
Spód;połączyć masło,oba rodzaje chleba,orzechy,czosnek,zioła.Powstałym ciastem wyłożyć formę do zapiekania na grubość 1 cm.Zapiec na złoty kolor.
Nadzienie;Sparzyć pomidory obrać, usunąć ziarna,posiekać.Grzyby pokroić w paski.Cebulę zeszklić na maśle,dodać pomidory,rozgotować.włożyć do nich grzyby gotować 5 min.Dodać groszek,śmietanę,zagotować.Gry sos zgęstnieje doprawić ziołami ,solą,pieprzem,sokiem z cytryny.Nadzienie rozłożyć na cieście.Zapiekać 10 min.200 stopni.Podajemy z sałatą.
|
|
GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRONOWYCH
20 liści winogronowych solance,1 cytryna
Farsz;2 łyżki orzeszków piniowych,uprażonych bez tłuszczu
2 szalotki
łyżka oleju sezamowego
50 g ryżu pełnoziarnistego
800 ml wody
2 łyżki rodzynek
4 gałązki kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
farsz;Szalotki podsmażyć,dodać ryż,chwilę smażyć.Dodać wodę,gotować 30 min.Odcedzić.dodać rodzynki,orzeszki,kolendrę ,cynamon,wymieszać.
Liście opłukać,osuszyć.Ułożyć po 2 jeden na drugim.Nakładać łyżkę farszu,zawijać gołąbki.Ułożyć w naczyniu,skropić sokiem z cytryny,zalać wodą ,aby zakryła gołąbki.Gotować 30 min.Odkryć ,gotować ,aby odparowała wszystka woda.
|
|
JARSKI GULASZ Z DYNI
1dynia
1 cebila
2 łyżki oleju
liść laurowy
2 łyżeczki cukru
1,5 szkl mleka kokosowego z puszki
1 szkl bulionu warzywnego
szczypta chili
40 dag fasoli Jaś
skórka z 1limonki
garść posiekanej kolendry
100 g ryży basmati
kilka orzechów nerkowca
Cebule podsmażyć na oleju.Fasolę ugotować do miękkości.Dynię obrać oczyścić z ziaren i miąższu.Pokroić na małe kawałki.Włożyć na patelnię,posypać cukrem,smażyć ,aż cukier się skarmelizuje.Dodać mleczko kokosowe,bulion,liść laurowy,chili,gotować 20 min.Dynia musi być miękka.Dodać fasolę,skórkę z limonki,kolendrę.Doprawić solą.Ryż ugotować według podanego przepisu na opakowaniu.Rozłożyć do miseczek,wlać gulasz,posypać orzechami nerkowca.
|
|
Mini gołąbki w botwinie
12 dużych listków botwiny
40 g ryżu
łyżka rodzynek
4 posiekane dymki
łyżka mąki
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
łyżka pestek pinii
sól,pieprz
Ryż ugotować na sypko.Rodzynki namoczyć.Łodyżki botwiny pokroić na małe kawałki,ugotować w wodzie z łyżką mąki.Odsączyć posiekać.Liście blanszować 1/2 min,przelać zimną wodą.Cebulkę zeszklić na oliwie,dodać łodyżki botwiny,dusić 5 min,często mieszając.Połączyć z pestkami pinii,rodzynkami,ryżem,doprawić przyprawami.Na każdy liść kłaść łyżeczkę farszu,zawijać gołąbki.Ułożyć w naczyniu do zapiekania,zalać bulionem,polać masłem.Zapiekać 35 min-150 stopni
|
|
Nadziewane pstrągi
4 pstrągi
2 łyżki ugotowanego ryżu
1 jako
100 g suszonych sliwek
1/2 szkl białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
gałka
kilka gałązek kolendry
i pietruszki
łyżka masła
sól,pieprz,1 cytryna
Oczyszczone ryby natrzeć solą i pieprzem.
Farsz;Śliwki namoczyć,pokroić w paski.,dodać ryż,rozgnieciony czosnek.Doprawić solą.gałką,dodać,posiekaną zieleninę.Wymieszać z jajkiem,masłem,Tak przygotowanym farszem nadziać tuszki ryby.Zaszyć.Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać 1 /2 szkl wody.Obłożyć natką pietruszki.Piec ok 60 min.Przed podaniem przybrać plasterkami cytryny i zieleniną.
|
|
Naleśniki z niespodzianką
Składniki na ciasto: szklanka wody gazowanej, szklanka mleka,jajko, szklanka mąki, szczypta soli.
Składniki na farsz: filet z kurczaka, czerwona i żółta papryka, 30 dag pieczarek, por, cebula, pieprz, vegeta, sól, olej do smażenia.
Wykonanie: z przygotowanego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju naleśniki. Osuszone mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i podsmażamy. Papryki przekrawamy, usuwając z nich gniazda nasienne,pieczarki oczyszczamy.w kostkę kroimy papryki, cebulę i pieczarki. Zewnętrzne liście pora kroimy na długie , wąskie paski ( odkładamy chwilowo na bok), resztę pora kroimy w krążki. Warzywa i pieczarki razem podsmażamy. dodajemy mięso, doprawiamy do smaku. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, zawijamy jak cukierki i końce wiążemy paskami pora.
Można dodatkowo każdy obrumienić. wyglądają jak deser, ale kiedy się je przekroi, dopiero okaże się, że to naprawdę pożywny mięsny posiłek.
do tego nieco inny i smaczny.
|
|
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA
15 dag makaronu
1/2 kurczaka gotowany lub pieczony
1 szkl śmietany.1/2 szkl mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
łyżka masła,
łyżka sosu sojowego
przyprawa curry
łyżka natki pietruszki
sól,pieprz
Makaron ugotować na półmiękko,włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Z kurczaka usunąć kości,mięso pokroić w kostkę,ułożyć na makaronie.Rodzynki wcześniej namoczone,podzielone mandarynki.ananas pokrojony w kostkę,dodać do makarony,lekko wymieszać.Mleko połączyć ze śmietaną,sosem sojowym,jajkiem,doprawić curry,solą,pieprzem.Sosem polać zapiekankę.Zapiekać 20 min.Przed podaniem wystarczy posypać natką pietruszki.
|
|
BIGOS CEBULOWY
po 50 dag pieczarek,cebuli,cienkiej kiełbasy ,kiszonych ogórków,marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju
sól,pieprz
Wszystkie warzywa obrać ,pokroić w kostkę.Kolejno podsmażamy na oleju do zrumienienia;kiełbasę,cebulę,pieczarki,marchew.Połączyć składniki ,dodać przecier,ogórki.Doprawiamy do smaku,solą,pieprzem,dusimy 25 min.Ewentualnie podlewamy wodą.
|
|
Budyń z kalafiora
Składniki: 30 dag kalafiora, 20 dag brokułów, 2 jajka, 1 duży ziemniak, 1 cebula, 15 dag pomidorów, 50 dag sosu beszamelowego, 100 ml mleka, 6 dag ostrego żółtego sera, ząbek czosnku, 6 łyżek oleju, gałka muszkatałowa, sól, pieprz
Wykonanie: Kalafior, brokuły, ziemniak w skórce gotować osobno około 15 minut. Cebulkę drobno posiekać i przysmażyć na 3 łyżkach oleju. Dodać obrane ze skórki pomidory i dusić razem przez 15 minut. Obranego i wystudzonego ziemniaka zmiksować razem z kalafiorem i masą pomidorowo- cebulową. Doprawić do smaku, dodać 3 dag żółtego sera, jajka i 35 dag sosu beszamelowego. Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stop. C. Podczs pieczenia rozgnieść czosnek i podsmażyć go na reszcie oleju. Wyjąć. Przez 2 minuty smażyć na aromatycznym tłuszczu ugotowane i ostudzone brokuły. Dodać mleko, resztę sosu i sera. Przygotowanym kremem polać gotowy budyń.
|
|
GULASZ Z OWOCAMI
2 woreczki ryżu
6 marchewek
mały słoik agrestu z kompotu
1/2 puszki ananasa
2 cebule
60 dag szynki wieprzowej
łyżka słodkiej mielonej papryki
kilka łyżek masła
ilej
Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać posiekana cebulę,doprawić solą i pieprzem.Podlać wodą,oprószyć papryką,dusić do miękkości.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Marchew zetrzeć na tarce,usmażyć na oleju.W przezroczystej salaterce układamy warstwami;ryż,marchew,osączony agrest,ananasy.Polewamy gorącym gulaszem.Nabieramy porcje do samego spodu.Możemy zapiec 15 min.
|
|
Pilaw z kurczaka z bakaliami
400 g filetu z z piersi kurczaka
pęczek dymki
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
250 g pomidorów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 suszona papryczka chili
mała puszka mielonego szafranu
1/2 szkl wywaru z kurczaka
40 g rodzynek
250 ml ryżu długo ziarnistego
40 g orzeszków piniowych
sól,pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 pęczka natki
200 ml jogurtu
Mięso kurczaka pokroić w kostkę,,podsmażyć razem z posiekaną cebulą,czosnkiem-4 min.Chili pokruszyć.Szafran rozmieszać w wywarze drobiowym,dodać do mięsa,zagotować.Do 2 szkl wody dodać paprykę,rodzynki,ryż,orzeszki piniowe,pomidory,doprawić solą,pieprzem,kuminem.Pilaw gotować ok 25 min.Ewentualnie dodać wody.Jogurt wymieszać z natka,dodać do potrawy.
|
|
DORSZ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
1 kg filetów z dorsza
5 jabłek
4 łyżki mąki
6 łyżek oleju
5 łyżek posiekanych orzechów laskowych
1 szkl śmietany 18 %
łyżka soku z cytryny
łyżeczka majeranku,tymianku
łyżka margaryny
sól,pieprz
Obrane jabłka pokroić w plasterki.oprószyć tymiankiem,majerankiem,podsmażyć na 2 łyżkach oleju.Filety oprószyć solą,pieprzem,mąką usmażyć na oleju.Naczynie do zapiekania posmarować margaryną.Ułożyć jabłka,posypać 3 łyżkami orzechów,ułożyć rybę.Polać śmietaną doprawioną sokiem z cytryny,solą pieprzem.Posypać resztą orzechów.Zapiekać 15 min-200 stopni.
|
Strona 3 z 10
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|